Na een paar jaar tot de conclusie gekomen dat werken bij de Big 4 toch niet helemaal jouw ding is?

Geen probleem, want bedrijven staan in de rij om Big 4-verlaters aan boord te halen, merkt Filomena Fragione, finance recruitment specialist bij Robert Walters. "Bij de Big 4 leg je een basis waarmee je bij nagenoeg élk ander bedrijf aan de slag kan."

Filomena spreekt bijna dagelijks (voormalig) Big 4-professionals en ziet dat de naam van één van de grote vier audit & consultancy kantoren op het cv bijna altijd een garantie is voor een succesvolle carrière, ook als die uiteindelijk buiten de Big 4 wordt voortgezet.

"Ik denk dat zo'n vijftig procent van de nieuwe starters bij de Big 4, en misschien nog wel meer, aanvankelijk al twijfels heeft of de up-or-out-structuur uiteindelijk iets voor hen is. Desondanks zien zij deze audit en consulting kantoren wél als een hele goede leerschool, en daarom als een goede start van hun carrière."

Selectie aan de poort en opleiding

Dat begint volgens Filomena al bij de strenge toelatingsvoorwaarden, want de drempel om überhaupt binnen te geraken is hoog. "En dat merk je ook", zegt Filomena.

"Bijna alle Big 4-professionals die ik spreek zijn communicatief sterk, weten goed wat ze kunnen en hebben geen moeite met procesmatig denken. Ook zijn ze goed in stakeholdermanagement, hebben ze een solide financiële basis en kunnen ze goed omgaan met deadlines.

De Big 4 brengen nieuwe starters ook vaardigheden aan die voor andere werkgevers zeer waardevol zijn, zoals altijd alles geven, efficiënt en kwalitatief werk afleveren."

Eenmaal binnen volgen starters een uitdagend intern opleidingstraject. "Je kunt vervolgens verder doorgroeien, manager en uiteindelijk partner worden, maar het werk blijft in de basis uiteindelijk hetzelfde."

Deze interne opleidingen en doorgroeimogelijkheden maken financials erg gewild bij andere organisaties. En in de huidige krappe arbeidsmarkt nemen steeds meer bedrijven zelfs een openstaande studieschuld over om professionals tot een overstap te verleiden.

Brede kennis van het bedrijfsleven en stakeholdermanagement

Door de strenge toelatingsvoorwaarden en de goede opleidingstrajecten weten potentiële nieuwe werkgevers in de basis al dat zij met Big 4-talent gekwalificeerde professionals aan boord halen, maar ook de werkervaring maakt deze financials zeer gewild.

Volgens Filomena hebben zij met name door hun analytische vaardigheden én financiële kennis een streepje voor, omdat zij voor hun klanten altijd op de hoogte moeten zijn van de laatste wet- en regelgeving.

Daarnaast is het ook een voordeel dat Big 4-professionals voor veel verschillende typen klanten werken.

Filomena: "Afhankelijk van het team waar je in zit, kom je in contact met veel verschillende bedrijven. Kies je voor financial services dan werk je bijvoorbeeld met banken, verzekeraars, investeringsfondsen en grote vastgoedpartijen. Aan de andere kant heb je commerce, waar je klanten variërend van e-commerce tot logistiek dienstverleners zal helpen.

Zo leren Big 4-professionals wat de verdienmodellen zijn bij veel verschillende organisaties en weten ze waar de risico's liggen binnen zo'n onderneming."

Ook stakeholdermanagement is een belangrijke skill die Big 4-talent on the job leert, onder meer door de audits waarvoor zij langsgaan bij klanten die dat nog wel eens als lastig ervaren. Maar ook intern doen professionals bij de Big 4 veel ervaring op wanneer ze op een zeker moment in een leidinggevende rol terecht komen.

Netwerk

'Natuurlijk legt werken bij de Big 4 ook de basis voor een geweldig netwerk waar professionals gedurende de rest van hun loopbaan profijt uit halen. En dat hoeft niet per se van collega's te komen. Filomena: "Je leert heel wat klanten beter kennen.

Wij zien nog wel eens dat professionals aan de slag gaan bij een klant waar ze een audit hebben uitgevoerd. Niet altijd direct, daar zijn vaak wel clausules voor, maar dat in een later stadium wordt weleens gepolst of iemand geen interesse heeft om bij hen te komen werken, omdat het in het verleden toch een hele fijne  Foto :  Filomena Fragione / N.